Amarens, Amsterdam

May 5, 2024

Wij zijn ontzettend trots op onze daken! En onze klanten ook! Daarom delen we de reis die een van onze klanten heeft doorlopen bij het aanleggen van een groen dak met zonnepanelen.

Vervanging van het dak

Het dak van ons huis in de Johannes Verhulstsraat lekte. Nadat verschillende deskundigen hadden vastgesteld dat het dak te ver heen was om te repareren besloten we tot vernieuwing. We haalden onze zonnepanelen van het dak af met de houders, die de panelen op de gewenste hellingshoek ten opzichte van het platte dak brengen. We mochten ze zolang op de daken van onze buren aan weerszijden stallen. Het zwaarste werk was het materiaal dat in die bakken zat: cementtegels en bakstenen die de panelen ook bij windkracht tien op hun plaats moeten houden.


In de zomer van 2018 werd het grint van het dak gezogen en 5000 kilo aan bitumen afgevoerd. De dakdekker vernieuwde het dak. Gaande die hete zomer fantaseerden we over een koel huis met een groen dak. Al snel bleek dat zoiets niet voor ons was weggelegd. Het dak oppervlakte was dan weliswaar ruim 100 vierkante meter maar de 19 zonnepanelen en vooral de plastic bakken daaronder zouden weinig ruimte overlaten voor groene aanplant.

Aangedreven door beelden van begroeide daken bleven we zoeken. Uiteindelijk vonden we een systeem waarbij op een grondraster van aluminium de houders voor zonnepanelen worden bevestigd. In die houders staan de panelen zo’n 40 cm van het dak oppervlakte af. Het allerbeste was dat op het grondraster aarde en planten komen die samen zoveel gewicht hebben dat de panelen ook bij zware storm niet van het dak afzeilen.

Solar Sedum

De Nederlandse leverancier van het systeem bleek in Amsterdam te zijn gevestigd, genaamd Solar Sedum. We lieten een belastingmeting van het dak doen. Dat bleek zonder extra investeringen geschikt te zijn. De water retentie van het groen zou ruim 30 liter per vierkante meter zijn, de gemeente subsidieert dat soort dak aanplant met 50 euro per vierkante meter. We voerden de oude plastic houders met bakstenen, betontegels en al af.


In de zomer van 2019 werden de grondplaten geplaatst en aarde gestort. Diezelfde dag werden 2000 sedumplantjes gepoot, schaduwplantjes op de plek waarde panelen zouden komen. Later werden de paneelhouders in een paar rijen opgesteld en de zonnepanelen teruggeplaatst.

Resultaat

Het huis blijft ’s zomers koeler en ‘s winters warmer. Verrassend genoeg blijkt het dak geluiden van buiten te dempen. De begroeiing is erop uitgekozen om bijen en vlinders aan te trekken en omdat er staat altijd wel iets in bloeistaat, is het er een drukte van jewelste. Het onderhoud bestaat uit twee keer per jaar onkruid (laten) trekken. Het dak heeft geen bewatering nodig maar wij hebben na die lange droge zomers voor de zekerheid water naar het dak laten brengen. De bewatering hebben we nu twee keer gebruikt. Omdat de zonnepanelen veel efficiënter zijn geplaatst bleef er ruimte over voor groen zonder panelen en voor een terrasje met de afmetingen van een reddingsvlot. In een zee van groen.

Wie zijn u voorgegaan

Ontdek wat wij voor u kunnen betekenen
Sluiten