Om garanties te kunnen geven over de constructiesterkte moet u bij een constructiebureau zijn, wij mogen geen garanties op de draagkracht afgeven. Nu is het wel zo dat wij een bouwtechnische achtergrond hebben en een inschatting kunnen geven van de draagkracht in het geval van houtbouw. Hiervoor hebben we de maten van de balken nodig, de hart op hart maat (afstand tussen de balken) en de overspanning.
Het groene dak dient als ballast voor de panelen. Dit gekeurde systeem kan heel wat stormen trotseren. Bij een zonnepaneel systeem op een platdak ligt er 40kg per paneel aan ballast, bij ons zorgt de onderplaat met het groene dak voor een ballast van tenminste 200kg per zonnepaneel! Dit betekent dat de panelen niet van hun plek afkomen.
Wij raden niet aan om het systeem zelf te installeren. Er moet veel gewicht naar het dak, de onderlagen moeten goed aansluiten en de zonnepanelen moeten goed aangesloten en gepositioneerd worden. Kortom, een bewerkelijk product wat bij verkeerd plaatsen kan leiden tot lekkages, kortsluiting of wegvliegende zonnepanelen.
Zonnepanelen hoeven normaal gesproken niet schoongemaakt te worden. Regen spoelt vervuiling er vanzelf af. Vuil en stof hebben bovendien weinig invloed op de opwek. Wel kunnen bladeren, takjes etc. de opwek merkbaar beïnvloeden. Als u de zonnepanelen wilt schoonmaken, kunt u dat het beste in het voorjaar (maart, april) doen: het begin van de meest zonnige periode. Doe dit dan bij voorkeur in de ochtend als de panelen nog niet erg warm zijn geworden door de zon. Schakel de panelen eerst uit door de PV automaat in de meterkast uit te schakelen. Enkel water is voldoende om de zonnepanelen schoon te maken. Gebruik geen zeep of andere schoonmaakmiddelen en gebruik een zachte spons of microvezeldoek.
Het is verplicht om zonnepanelen aan te melden bij energieleveren.nl. Enerzijds zodat uw energieleverancier de juiste terugleververgoeding kan geven. Anderzijds zodat de netbeheerder weet hoeveel energie er kan worden geleverd, waarmee zij kunnen zorgen dat het energienet betrouwbaar blijft.
De zonnepanelen beginnen direct na installatie met het opwekken van stroom. Uiteraard moet er daarvoor wel licht zijn. De opwek is niet direct online en in de app te zien. Dit komt doordat het even duurt voordat de informatie doorgegeven wordt.
Na aanleg van de installatie moet er een legplan in de monitoringsapp gemaakt worden. Dit legplan wordt na de installatie gemaakt en binnen een week klaargezet. Een week na de installatie ontvang je via mail een link met de informatie om een account aan te maken in de Enphase Enlighten app.
Het kan dat u meer energie opwekt dan dat u verbruikt. Dan blijft er na het salderen nog een hoeveelheid energie over. Uw energieleverancier moet u hiervoor een terugleververgoeding geven. De hoogte van de terugleververgoeding verschilt per energieleverancier. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) houdt echter toezicht op de terugleververgoeding. De ACM beoordeelt of een terugleververgoeding redelijk is. Desondanks is deze vergoeding meestal niet heel hoog. Daarom raden wij onze klanten af om meer zonnepanelen te installeren dan nodig zijn om het eigen jaarlijkse stroomverbruik mee op te wekken.
Zonnepanelen wekken energie op. Een deel van deze energie gebruikt u zelf. Het overige deel levert u terug aan het elektriciteitsnet. Wanneer u zelf geen energie opwekt (bijvoorbeeld in de nacht) heeft u ook energie nodig. Dan gaat u weer energie gebruiken van uw energieleverancier. U wekt dus zelf energie op én gebruikt ook energie van uw energieleverancier. De aftreksom van de energie die u verbruikt van uw energieleverancier min de energie die u zelf opwekt heet salderen. Op uw energierekening staat hoeveel elektriciteit u geleverd heeft gekregen van uw energieleverancier. Dat staat vermeld in kWh. Daarvan wordt de energie die u heeft terug geleverd afgetrokken.
Rekenvoorbeeld salderen: Uw zonnepanelen wekken 3.000 kWh per jaar op. U verbruikt 3.500 kWh. Dat betekent dat u nog 500 kWh aan uw energieleverancier moet betalen.
De energierekening van uw energieleverancier zal minder worden door de aanschaf van zonnepanelen. Let wel: alleen het elektriciteitsgedeelte (aangezien zonnepanelen alleen elektriciteit opwekken en geen gas). Hoeveel minder uw elektriciteitsrekening wordt is afhankelijk van het aantal zonnepanelen en de hoeveel elektriciteit die wordt opgewekt.
Nee, er wordt niet in het dak geboord. U hoeft dus niet bang te zijn voor lekkages. Het groene dak blijft uit zichzelf op het dak liggen. De zonnepanelen maken gebruik van het groene dak als ballast met behulp van ons speciale frame, het Airframe. Wij gebruiken groen daken met voldoende gewicht als ballast zodat de zonnepanelen ook bij extreme weersomstandigheden helemaal veilig op het dak liggen.
In de eerste periode is het belangrijk dat de planten voldoende water krijgen, wanneer het niet voldoende regent is het daardoor sterk aan te raden om het dak water te geven. Wanneer het dak al langer ligt zijn de plantjes sterker, echter raden we nog steeds aan om in warme zomers het dak water te geven en goed nat te maken, ongeveer om de week. We zien dat daken die vaker water krijgen sneller en meer in bloei staan. Het is ook mogelijk om een irrigatiesysteem op het dak toe te voegen, deze kan worden aangezet wanneer het droog is en het dak water nodig heeft.
Een groendak heeft onderhoud nodig, het is belangrijk dat de gootjes af en toe worden schoongemaakt en onkruid te verwijderen. Als de goten niet worden schoongemaakt, kunnen de afvoeren vol stromen en als er te veel onkruid is, kunnen deze het groen dak overwoekeren. Ook kunnen er soms beginnende boompjes groeien op het dak, het is belangrijk om deze boompjes uit het dak te halen, de wortels van deze boompjes kunnen de dakbedekking beschadigen en uiteindelijk voor lekkage zorgen. We raden aan om dit in het begin van het groen dak ongeveer 2 keer per jaar te doen, mocht het groen dak ouder zijn, is het goed om dit 1 keer per jaar nog even te controleren. Het is ook mogelijk om een onderhoudscontract bij ons af te sluiten, dan nemen wij deze taken uit handen. Daarnaast controleren we het dak en zullen we wat extra plugjes plaatsen als dit nodig blijkt te zijn.
De plugjes die in het dak geplaatst worden zijn erg klein en zullen op het dak verder groeien. Het duurt enkele groeiseizoenen voordat het groendak dicht is gegroeid, dit is afhankelijk van verschillende omstandigheden. Zoals, de hoeveelheid zon en water. Gemiddeld duurt het ongeveer 3 groeiseizoenen voordat het groendak is dichtgegroeid. We zien vaak dat daken die vaker water krijgen, zeker tijdens de warme periodes, sneller dichtgroeien.
Het is zeker mogelijk om het onderhoud zelf uit te voeren, dit is afhankelijk van de bereikbaarheid van het dak en de mogelijkheden om veilig het dak op te gaan. Het is hierbij belangrijk om de punten die bij de vorige vraag uitgelegd worden te controleren.
Het is mogelijk om extra planten op het dak te plaatsen, echter is dat niet mogelijk voor alle soorten planten. Zo kan Bamboe de dakbedekking gaan beschadigen en mag dit absoluut niet op het dak geplaatst worden. Daarnaast is de dikte van de substraatlaag afhankelijk welke planten er in deze laag kunnen wortelen. Bij twijfel kunt u altijd contact opnemen.
In hun zoektocht naar voedsel kunnen vogels plugjes uit het substraat trekken. Voor het beste resultaat kunt u de plantjes die uit het dak zijn gehaald, terug planten zodat de wortels verder kunnen gaan ontwikkelen. Ook is het mogelijk om een onderhoudscontract af te sluiten, zodat wij langs komen om het dak te onderhouden en de losliggende plantjes terug te planten. Tijdens de aanleg van het groen dak is hier rekening mee gehouden in de hoeveelheid plantjes die zijn gepland. Nadat de plantjes zijn geworteld, kunnen ze er niet meer worden uitgehaald door de vogeltjes.
Wij werken voornamelijk met platte of licht hellende daken. Een groen dak kan ook op een schuin dak, alleen is dat veel duurder vanwege de constructie. Daarom werken wij liever met platte daken. Verder is het belangrijk dat uw dak stevig genoeg is om het groene dak te dragen. U kunt uitgaan van een belasting van ongeveer 80 kg/m2. Ligt er grind op uw dak? Dan weet u zeker dat u ook een groen dak kunt aanleggen. Bij twijfel over de stevigheid van uw dak kan een van onze ingenieurs langskomen om uw dak te inspecteren.
Staat uw vraag er niet bij? Neem contact met ons op en wij helpen u graag verder!
Laat het ons weten!U krijgt van ons eerlijk advies, geheel gratis, ook als wij niet de juiste partij zijn.
Dan weet u direct waar u en uw dak aan toe zijn.
Omdat ieder dak anders is gaan we diep in op uw specifieke situatie.
Zo weet u zeker dat u de beste oplossing heeft voor uw dak!
U wilt natuurlijk ook het meeste rendement uit uw dak halen.
Daarom krijgt u van ons gratis een gedetailleerde prijsindicatie voor uw dak.