Groen dak met zonnepanelen 

U wilt het beste voor uw dak, wij ook! Wij zijn de expert in de integratie van groen dak en zonnepanelen. Met ons eigen gecertificeerde Airframe zorgen wij voor een levendige wereld, ook onder de panelen.

Vraag vrijblijvend een offerte aan

Het Airframe

Als u uw dak wilt verduurzamen moet u meestal kiezen tussen een groen dak of zonnepanelen. Maar dankzij ons eigen Airframe is een volledige integratie mogelijk!

Deze volledige integratie zorgt ervoor dat de zonnepanelen boven het groene dak zweven en het groen fungeert als ballast. Hierdoor kan licht, lucht en water bij de beplanting komen en krijgt u zowel een volledig groen dak als zonnepanelen. Daarnaast maakt u optimaal gebruik van alle voordelen. Een Win-Win-Win situatie.

Ontdek de kracht van het Airframe

Verantwoorde zonnepanelen

Onze zorgvuldig geselecteerde zonnepanelen zijn niet alleen een slimme keuze voor energie-efficiëntie, maar ook een bewuste keuze voor ethiek en duurzaamheid.

Vervaardigd in Europa volgens de strengste normen van verantwoordelijkheid, bieden ze niet alleen hernieuwbare energie, maar ook gemoedsrust, wetende dat je bijdraagt aan een schonere, rechtvaardigere toekomst voor onze planeet.

Met onze innovatieve Airframes geniet u bovendien van 4% tot 15% extra rendement uit de zonnepanelen. Dit komt doordat de beplanting zorgt voor natuurlijke verkoeling, wat leidt tot efficiënter werkende panelen en een langere levensduur van de panelen én het dak!

Vraag vrijblijvend een offerte aan
Document

Wie zijn u voorgegaan

Ontdek wat wij voor u kunnen betekenen

Praktische info

Om u zo goed mogelijk te informeren vindt u hier alle praktische informatie over een groendak met zonnepanelen. We gaan in op zaken als de kosten van een groen dak, subsidie op groene daken, of uw dak geschikt is, de opbouw van het dak en meer.

Lees meer over:

Maximale biodiversiteit

Bij Solar Sedum richten we ons op onderhoudsarme, extensieve groendaken die een gevarieerde mix van (vet)planten herbergen en grotendeels zelfvoorzienend zijn. Wij kiezen ervoor om onze groendaken te voorzien van een zo hoog mogelijke biodiversiteit.

Een hoge biodiversiteit zorgt voor een robuust ecosysteem dat beter bestand is tegen ziekten en plagen, vermindert de noodzaak voor pesticiden, en bevordert de bestuiving van planten door bijen en vlinders.

Soort beplanting

Onze plantjes worden buiten gekweekt, waardoor ze robuust zijn en sneller over het dak verspreiden. Ze worden biologisch gekweekt volgens de FFL-kwaliteitsnormen.

De daken worden onder en rond de zonnepanelen heen beplant met inheemse soorten en zeldzame planten van de rode lijst, wat bijdraagt aan het behoud van de lokale biodiversiteit. Denk aan de Rotsanjer, Hemelsleutel, Bieslook, Slangenkruid en nog veel meer. Bovendien is onze plantenmix zorgvuldig geselecteerd voor een lange bloeiboog (ca. 8 maanden), met als doel de bijenpopulatie gedurende het hele jaar te ondersteunen!

Wilt u uw dak een wilder karakter geven? Met onze Jungle Corners, gevuld met bamboe, lavendel en hoge grassen, creëren we een unieke ervaring op uw groene dak. We gebruiken een dikke laag substraat, hierdoor hebben de planten voldoende ruimte om te groeien en kunnen in sommige gevallen wel 120cm hoog worden.

Sedumplus & bij- en vlindervriendelijk

Onze Sedumplus- en bij- en vlindervriendelijke pakketten zijn speciaal ontwikkeld om de biodiversiteit op uw dak te ondersteunen. Het bij- en vlindervriendelijke pakket bestaat uit zorgvuldig geselecteerde soorten die bijen en vlinders aantrekken. Deze soorten bevatten hogere nectargehaltes waardoor insecten daar veel sneller op af komen.

We stemmen ons plantenplan altijd af op de lokale flora. Indien er andere wensen zijn, kunnen wij ons plantenplan hierop aanpassen. Zo is het soms belangrijk om bepaalde beplanting te kiezen als u in aanmerking wilt komen voor subsidie. Dan regelen wij dit natuurlijk!

Om deze insecten extra te verwelkomen, bieden we ook de mogelijkheid om een bijenhotel te plaatsen, waarin bijen kunnen nestelen en overwinteren. Daarnaast kunnen we boomstammen of takkenhopen toevoegen als schuilplaats voor nuttige insecten en vogels.

Gerecycled substraat en optimale clustering

Waar mogelijk gebruiken wij gerecyclede materialen, zoals in het substraat waarin per vierkante meter 16-20 planten worden geplaatst. Het substraat wordt samengesteld uit onder andere gerecyclede dakpannen. Ook onze onderlagen zijn gemaakt van gerecycled plastic, wat zorgt voor een stevige basis en tegelijkertijd circulaire economie bevordert.

Onze daktuinmannen zorgen ervoor dat de juiste clusters van planten bij elkaar komen en dat op de juiste plekken de juiste planten worden gezet. Voor kustgebieden kiezen we bijvoorbeeld planten die goed gedijen bij de zee, terwijl we voor schaduwrijke plekken planten gebruiken die weinig zonlicht nodig hebben.

Ontdek uw dak met steppingstones & een inspectieplatform

Geniet van je groene oase met een inspectieplatform, waar je de planten van dichtbij kunt bewonderen of eenvoudig het dak kunt inspecteren. Liever een wandeling door je groene dak? Met natuurlijke steppingstones creëer je een avontuurlijke route zonder je planten te beschadigen.

De voordelen

Een groen dak in combinatie met zonnepanelen zorgt voor het beste van twee werelden: duurzame energieopwekking en een groenere leefomgeving. Ontdek hoe deze innovatieve oplossing uw energierekening verlaagt, de levensduur van uw dak verlengt en bijdraagt aan biodiversiteit en waterbeheer.

4% tot 15% meer rendement

Door de verkoeling van het groen dak gaat een zonnepaneel meer energie opwekken. Zonnepanelen met onze Airframes 4-15% meer rendement door de koeling van ons groene dak.

Lagere energiekosten

Zonnepanelen op uw dak zetten is een stap naar zelfvoorziening in energie, terwijl het groene dak zorgt voor natuurlijke verkoeling en meer rendement uit uw zonnepanelen. Samen zorgen ze er direct voor dat u minder hoeft te betalen voor uw energierekening.

Meer biodiversiteit

Een groen dak vergroot de biodiversiteit in uw omgeving door het aanbieden van een habitat voor lokale flora en fauna. U creëert naast meer groen ook leefruimte voor bijen, vogels en vlinders.

Natuurlijke verkoeling

Een groen dak kan uw pand tot wel 5 graden koeler houden tijdens warme dagen. Dit verbetert het binnenklimaat aanzienlijk zonder extra energieverbruik.

Geluidsdemping

Groene daken hebben een isolerende werking en absorberen geluiden van buitenaf, wat zorgt voor een opmerkelijke vermindering van omgevingsgeluid.

Tot 50L waterberging per m²

Ons groene dak kan aanzienlijke hoeveelheden regenwater opvangen en geleidelijk afgeven. Dit vermindert de belasting op het rioolsysteem en verkleint de kans op wateroverlast in uw omgeving.

Langere levensduur van uw dak

Een groen dak is als een schild dat uw dak jong houdt. De beschermende laag van een groen dak verlengt de levensduur van uw dakbedekking door deze te beschermen tegen weersinvloeden. Een slimme keuze voor de lange termijn.

CO2-opslag

Groene daken spelen een rol in de opslag van CO2, waarmee u actief bijdraagt aan het verminderen van de koolstofvoetafdruk. Elk stukje groen op uw dak is een stap naar een betere wereld.

Subsidie

Vaak is het mogelijk om subsidie aan te vragen voor de aanleg van uw groen dak. Deze subsidies worden niet landelijk verstrekt, maar via gemeentes, waterschappen en/of provincies. Zo is het in sommige gemeenten mogelijk om 50% van de kosten van een groen dak als subsidie te ontvangen. Een vaak gevraagde voorwaarde hiervoor is dat de minimale waterberging boven de 25L/m2 is, daarnaast kan de subsidie geschaald worden op basis van het waterbergende vermogen! Lees hieronder mee over de verschillende subsidies door het land heen.

Omdat het aanvragen van een subsidie ingewikkeld en tijdrovend kan zijn helpen wij hier graag bij. Soms kunnen wij de aanvraag voor uverzorgen, maar anders helpen we u uiteraard richting een succesvolle aanvraag.

Wat kost een groen dak?

Deze investering verdient zichzelf 2 tot 3 keer terug in 25 jaar - dat is pas rendement! Een groen dak kan de levensduur van uw dak verdubbelen in vergelijking tot een zwart epdm of zwart bitumen dak en verkoelt het de woning en de zonnepanelen. Omdat de panelen koeler blijven, is het rendement hoger en hebben ze een langere levensduur. Daarmee maakt u uw dakbedekking duurzamer.

Investeringsoverwegingen

‍Op de markt vindt u een breed scala aan zonnepanelen, elk met hun eigen prijspunt en kenmerken. Maar niet elk paneel is hetzelfde. Wij kiezen alleen voor Europese kwaliteit met maximaal rendement.

Omdat elk groen dak anders is, is het lastig direct te zeggen wat de installatie van uw zonnepanelen gaat kosten. Daarom staan onze experts voor u klaar om uw specifieke situatie te bespreken. Dan weet u direct waar u aan toe bent.

Op de markt vindt u een breed scala aan zonnepanelen en groene daken, elk met hun eigen prijspunt en kenmerken. Niet elk paneel is hetzelfde. Wij kiezen alleen voor Europese kwaliteit met maximaal rendement. Bij een groen dak wordt er een onderscheid gemaakt tussen cassettes, matten en substraatdaken. Afhankelijk van het soort groene dak dat u kiest, zijn er bepaalde kosten aan verbonden. Matten zijn bijvoorbeeld goedkoper, maar gaan minder lang mee en hebben niet de waterbergende capaciteit van een substraatdak!

Wij plaatsen substraat daken voor het beste resultaat in biodiversiteit, waterberging, levensduur en verkoeling. Zo investeert u in een dak voor het leven. Afhankelijk van de dikte van het substraat, de gekozen beplanting en het logistieke plan zal de prijs variëren. Neem contact op met onze adviseurs om een prijs op basis van uw situatie te bepalen.

Is uw dak geschikt voor groen dak met zonnepanelen?

Onze oplossing werkt het beste op platte of licht hellende daken. Op een plat dak plaatsen wij eerst het groen, gevolgd door de zonnepanelen. Heeft u een schuin dak en wilt u een groen dak met zonnepanelen plaatsen? Dan is deze oplossing iets lastiger. Dit betekent niet dat we u niet kunnen helpen, maar wel dat we iets ingenieuzer te werk moeten gaan. Wij hebben al meerdere schuine daken voorzien van groen dak.

Is mijn dak sterk genoeg voor een groen dak met zonnepanelen?

Een groen dak met zonnepanelen kan behoorlijk zwaar zijn. Daarom is het belangrijk om te weten welk type dak u heeft. Onze volledige integratie weegt al snel 120 kg/m2. Uiteraard hebben wij ook lichtgewicht oplossingen. Maar ook hiervoor moet uw dak stevig genoeg zijn. Als u erop kunt staan, betekent dit nog niet dat het dak sterk genoeg is. Een sedumdak met zonnepanelen is een permanente belasting voor uw dak en niet te vergelijken met tijdelijke belasting.

Laat uw constructie controleren

U wilt er natuurlijk zeker van zijn dat uw dak niet doorzakt. Maar hoeveel kan uw dak dragen? Dat is een belangrijke vraag die lastig te beantwoorden kan zijn.

Gelukkig heeft Solar Sedum al meer dan 12 jaar ervaring met het installeren van groene daken en zonnepanelen. Wij hebben elk type dak voorbij zien komen en weten wat er komt kijken bij de aanleg van een groen dak met zonnepanelen. Tijdens een dak inspectie zoeken wij uit of uw dakconstructie stevig genoeg is voor een groen dak met zonnepanelen.

Ontdek of uw dak geschikt is

Opbouw van een Solar Sedum dak

De opbouw groen dak bestaat uit meerdere lagen. Indien 1 van deze lagen niet aanwezig is kan dit resulteren in schade en zelfs lekkage.

Opbouw van een Solar Sedum Energiedak

1. Profielrand

Door het aluminium randprofiel zorgen we ervoor dat het groene dak op de plek blijft liggen waar deze bedoelt is, ook wordt deze rond hemelwaterafvoeren geplaatst voor een goede waterhuishouding.

2. Wortelwerende laag

Als uw dak al niet is voorzien van een wortelwerende laag, wordt deze als eerste geplaatst. Het zorgt ervoor dat wortels van de begroeiing niet kunnen doordringen in het dakoppervlak.

3. Vilten water absorberende beschermlaag

Een vilten water absorberende beschermlaag die zowel de dakbedekking als de wortelwerende laag beschermt tegen los gesteente en zorgt voor een gelijke verspreiding van vocht over het gehele dakoppervlak.

4. Drainagelaag met Filtervlies

De drainagelaag, gemaakt van sterk en duurzaam gerecycled kunststof met een eierdopstructuur, behoudt water en geeft, wanneer deze vol is, effectief het overtollige water gestaag af naar de afvoeren op het dak. Indien er zonnepanelen worden geïntegreerd in het groene dak, worden er extra waterhoudende en ballastende onderlagen geplaatst precies op de plek waar de frames voor de panelen zullen komen.

5. Filterlaag

Daarbovenop wordt een filterlaag geplaatst die ervoor zorgt dat hemelwater gefilterd neerdaalt in de drainage laag waaruit planten kunnen voeden en gezond blijven groeien, zonder dat hier ongewenst materiaal in meekomt.

6. Airframes

Bij de integratie van zonnepanelen worden onze Airframes gemonteerd op de onderlagen, waardoor het mogelijk is om de panelen boven het verkoelende groen te plaatsen. De frames worden voorzien van speciale rails waarop de panelen individueel kunnen worden ingeschoven en stevig kunnen worden bevestigd.

7. Substraatlaag

De substraatlaag, bestaande uit gerecyclede bouwmaterialen zoals gemalen dakpannen, vormt een voedingsarme maar dikke groeibodem waarin de planten stevig kunnen wortelen, waardoor een duurzaam, robuust en vol groen dak ontstaat. Daarnaast fungeert het substraat als ballastlaag voor de zonnepanelen.

8. Sedum beplanting (Sedum Plus of Bij- en Vlindervriendelijke)

Onze biologisch geteelde beplanting is een rijke mix van minimaal 16 verschillende soorten planten in de vorm van plugjes en stekjes die handmatig geplaatst worden (ca. 18 pluggen per m2). Dankzij deze variëteit ontstaat er geen monocultuur op het dak, maar juist een mix van planten die elkaar blijvend ondersteunen in groei, zonder dat een enkele soort gaat domineren.

9. Zonnepanelen

Als laatste worden de zonnepanelen van Meyer Burger aangebracht. Dit zijn een van de beste zonnepanelen die verkrijgbaar zijn op de markt. Ze bieden een productgarantie van 25 jaar en een prestatiegarantie van 92% na 25 jaar. Deze panelen hoeft u dus praktisch niet meer te vervangen en bieden een betrouwbare energie opbrengst. Natuurlijk aanpasbaar naar uw wensen, allemaal van de hoogste kwaliteit. Kijk ook bij onze zonnepanelen voor de mogelijkheden!

Een groen dak met zonnepanelen aanleggen

Zelf een sedumdak aanleggen is lastig, gevaarlijk en tijdsintensief. Wilt u het beste uit uw dak halen dan is het belangrijk dat u voor de beste kwaliteit materialen en de juiste samenstellingen kiest. Bovendien hebben bepaalde subsidies specifieke eisen waaraan voldaan moet worden.

Sedumdak aanleggen

In de ochtend worden het substraat en de plantjes geleverd. Daarna komen wij met de onderlagen, frames en een steiger of ladderlift. We brengen alle benodigdheden naar het dak en leggen de onderlagen en frames neer. Indien nodig plaatsen we aluminium randen om dakonderdelen te beschermen of om goten te creëren voor het waterafvoer. Tegen de middag komt er een kraan die de big bags met substraat op het dak stort. Wij verdelen vervolgens de sedumplanten over het dak en planten deze met de hand in. Als laatste maken we samen met de klant een rondje over het dak om ons werk op te leveren, waarbij we uitleg en toelichting geven waar nodig. Hierna worden de zonnepanelen geïnstalleerd.

Zonnepanelen installeren

's Ochtends wordt de steiger opgebouwd om de panelen en al het andere materiaal op het dak te brengen. Een deel van het team voert het binnenwerk uit, zoals het ophangen van de omvormer, werkzaamheden aan de groepenkast, het nemen van veiligheidsmaatregelen en het doortrekken van de bekabeling. Het andere deel voert het buitenwerk uit, namelijk het installeren van de zonnepanelen op onze Airframes. Zodra alle panelen zijn geïnstalleerd, lopen de installateurs samen met de klant de werkzaamheden na en leggen ze uit wat er gedaan is. Daarna kunt u genieten van zonne-energie en uw daktuin.

Neem nu contact op

Onderhoud

Extensieve groene daken geven de mogelijkheid een rijk scala aan (vet)planten te laten groeien terwijl ze grotendeels zichzelf in stand kunnen houden. Dit betekent dus weinig onderhoud. Ondanks het zelfverzorgende vermogen kan uw sedumdak niet helemaal zonder onderhoud. Sedum heeft relatief weinig behoefte aan voeding en kan goed tegen droogte. In lange zeer droge periodes kan het lonen om het sedum water te geven.

Met twee keer per jaar een onderhoudsbeurt aan uw groene dak bent u dan ook al klaar. Tijdens deze onderhoudsbeurt verwijdert u aangewaaid onkruid en controleert u de aanwezige afvoeren. Water geven is in principe niet nodig, tenzij het een lange periode achter elkaar droog en heel warm is geweest, bijvoorbeeld langer dan twee weken.

Zelf doen of laten doen?

Niet iedereen kan het dak op, of vindt dat even leuk. En heel eerlijk, niets is lekkerder dan achterover leunen terwijl uw groen dak floreert en uw zonnepanelen effectief zonne-energie opvangen. Laat daarom het onderhoud door ons uitvoeren.

Onze experts zorgen ervoor dat er geen monocultuur ontstaat en uw sedumdak geniet van een hoge mate van biodiversiteit. Daarnaast is het belangrijk om de zonnepanelen vitaal te houden. Daarom zorgen wij ervoor dat de zonnepanelen zo optimaal kunnen presteren en uw woning voorzien van duurzame energie.

Een lachende medewerker van Solar Sedum in een wit overhemd met oortjes in achter een zwarte laptop

Uitgelichte projecten

Uitgelichte projecten

Andere mogelijkheden

De juiste integratie tussen groen dak en zonnepanelen

Groene daken

Zonder panelen is een groen dak ook mogelijk. Onze groene oases bieden een prachtig uitzicht.

Bij- & vlindervriendelijk

Gerecycelde materialen

Lange bloeiboog

Lees Meer
De juiste integratie tussen groen dak en zonnepanelen

Zonnepanelen

Elk zonnepaneel is weer anders. Benieuwd met welke panelen wij het beste uit daken halen?

Europese producten

Hoge kwaliteit

Lange garanties

Lees Meer
De juiste integratie tussen groen dak en zonnepanelen

Thuisbatterij

In de transitie, met vaste terugleverkosten, kan een batterij de uitkomst zijn om onafhankelijker te worden.

Modulair

Afgestemd op verbruik

Brandveilig

Lees Meer
Ontdek de mogelijkheden op uw dak

Lees meer in onze blogs

Lees meer in onze blogs

Veelgestelde vragen

Kan sedum onder zonnepanelen?
Wat is de samenstelling van substraat van een groek dak?
Wat kost een groen dak per vierkante meter?
Sluiten