Terug naar overzicht
20/11/2024

Deze blog is onderdeel van een groter artikel waarin alles over zonnepanelen wordt besproken.

Ballast berekenen zonnepanelen: zo werkt dat

De ballast berekenen is een cruciale stap in het proces van plaatsen op een plat dak. Maar hoe gaat dat in zijn werk? Wij leggen u uit waar u allemaal rekening mee moet houden.

Waarom is het berekenen van ballast belangrijk voor zonnepanelen op platte daken?

Berekenen hoeveel ballast nodig is, isvan grootbelang voor zonnepanelen op platte daken. Dankzij een goede berekening weet u precies hoeveel zonnepanelen er veilig en verantwoord op een plat dak geplaatst kunnen worden. Dit zorgt voor de benodigde veiligheid en maximale efficiëntie van de installatie.

De juiste mate van de ballast zorgt ervoor dat de nieuwe zonnepanelen stevig op hun plaats blijven. U moet er namelijk niet aan denken dat de panelen tijdens een storm van het dak waaien. Dat leidt tot schade aan panelen en mogelijk ook aan het dak en nabijgelegen gebouwen en eigendommen.

Daarnaast is het dus een kwestie van efficiëntie. U wilt de zonnepanelen in de juiste richting hebben, het gewicht verdelen en voorkomen dat sommige panelen een schaduw werpen op andere panelen. Dankzij een nauwkeurige berekening van de maximale dak belasting kun u het dakoppervlak optimaal benutten zonder de stabiliteit in gevaar te brengen.

Is uw dak klaar voor een transformatie?

Bent u benieuwd wat het beste is voor uw dak? Krijg gratis advies van een van onze experts.

Persoonlijk en betrokken advies

Kwaliteit en duurzaamheid staan voorop

Wij nemen alles uit handen

Praat met een van onze experts

Factoren die van invloed zijn op de ballastberekening

Een ballastberekening heeft u niet zomaar gemaakt. Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de berekening. We nemen een aantal variabelen met u door voor het bepalen van de exacte benodigde ballast. Dit zijn ze op een rij:

  1. Het gewicht dat het dak kan dragen.
  2. De kracht die de wind uitoefent.
  3. De layout van de zonnepanelen.
  4. Het benodigde montagesysteem.

Het dakgewicht

Uiteraard is het belangrijk om de draagkracht van het dak te bepalen. Hierbij letten we op het type dakconstructie, de gebruikte materialen en eventuele zwakke plekken. Ook moet u er rekening mee houden dat er ooit een flink pak sneeuw op kan komen te liggen.

De windkracht

Op een plek waar het vaak hard waait, is meestal extra ballast nodig. Bijvoorbeeld op een kantoor van tien verdiepingen aan zee. Je wilt natuurlijk niet dat de panelen wegwaaien. De oriëntatie van het dak en de blootstelling aan heersende windrichtingen zijn belangrijk.

De layout

De opstelling van de zonnepanelen maakt ook uit. Liggen ze bijvoorbeeld allemaal richting het zuiden, of maak u gebruik van een oost-west opstelling? Daarnaast bepaalt de hellingshoek van de panelen ook hoeveel wind ze vangen, net als de afstand tussen de rijen panelen om schaduwen te voorkomen.

Het montagesysteem

Een montagesysteem met ballastblokken verankert de zonnepanelen aan het platte dak. Dit systeem moet niet te zwaar zijn voor het dak, maar wel sterk genoeg om de kracht van de wind op te vangen. Het gaat dus om de juiste balans tussen het gewicht en de verdeling over het beschikbare dakoppervlak. Een groen dak met zonnepanelen is bijvoorbeeld een groene en milieuvriendelijke manier om ballastblokken te creëren.

Meer aandachtspunten bij zonnepanelen plat dak

Het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak en het plaatsen van panelen op een schuin dak: het heeft allebei zo zijn uitdagingen. We nemen een aantal aandachtspunten door die van toepassing zijn op platte daken. Dit zijn ze:

  1. Er is soms een groter oppervlakte nodig.
  2. De zonnepanelen moeten verder uit elkaar.
  3. De zonnepanelen mogen niet te dicht op de rand.
  4. Er is extra aandacht nodig voor de drukverdeling.

Een grotere oppervlakte

Vergeleken met een installatie op een schuin dak is er bij een plat dak soms een groter dakoppervlak nodig om dezelfde opbrengst te krijgen. Dit is het geval als u de panelen bijvoorbeeld precies richting het zuiden wil hebben en het dak van het gebouw een afwijkende oriëntatie heeft.

Uiteraard kan er ook voor worden gekozen om de richting van de panelen aan te passen aan de oriëntatie van het dak. Als er bijvoorbeeld op loodrechte wijze net acht panelen op een schuur passen, dan is het logischer om de panelen in dezelfde richting als het gebouw te leggen.

Ruimte tussen de panelen

Voor een optimale opbrengst plaatst men zonnepanelen op platte daken op een frame onder een bepaalde hellingshoek. Hiermee richt u het paneel op de zon. Door de hellingshoek werpt een paneel wel schaduw achter zich. Daarom dient de volgende rij iets verder weg te staan.

Dit zorgt dus ook voor de noodzaak van een grotere oppervlakte. Het aantal zonnepanelen per vierkante meter is dus iets lager dan op een schuin dak, waarbij de zonnepanelen strak tegen elkaar aan komen te liggen.

Niet te dicht op de rand

Voor de veiligheid is het ook van belang dat de panelen niet te dicht bij de dakrand van een gebouw komen te liggen. Langs de randen waait het namelijk vaak nog harder. Dit is als het ware een no-go zone. Vaak is de breedte van die zone gelijk aan de hoogte van de panelen vergeleken met het dak.

Een juiste drukverdeling

Op het platte dak is het ook belangrijk om het totale gewicht van de gehele installatie goed te verdelen over de gehele oppervlakte. Je wil niet dat er slechts een aantal drukpunten zijn, die het dak lokaal te veel belasten. Een professionele installateur houdt hier rekening mee.

Geen twijfel: laat u helpen door de experts van Solar Sedum

Zonnepanelen veilig en vakkundig op een plat dak plaatsen is nog niet zo gemakkelijk. Zeker als u het wil combineren met de ecologische en economische voordelen van een groen dak. Een groen dak zorgt namelijk voor nog meer rendement en het kan ook de levensduur van de panelen verlengen.

Bij Solar Sedum hebben we door de jaren heen een uitstekende manier van werken ontwikkeld om groene dakbedekking en groene stroomopwekking te combineren. Wij zorgen voor een gedegen ballastberekening, een efficiënte constructie en goede opbrengsten.

Heb u interesse in een groen dak met zonnepanelen of vragen over onze aanpak? Neem gerust contact met ons op. We helpen u graag verder om samen een groene transitie te verwezenlijken.

Veel gestelde vragen

Welke factoren beïnvloeden de ballastberekening voor zonnepanelen?
Waarom is het belangrijk om de ballast te berekenen voor zonnepanelen plat dak?
Kan ik zelf de ballastberekening uitvoeren voor mijn zonnepanelen?
Inhoudsopgave

Lees meer in onze blogs

Sluiten