Deze blog is onderdeel van een groter artikel waarin alles over groen dak met zonnepanelen wordt besproken.
Natuurlijke dakbedekking heeft tal van belangrijke voordelen. Of u nu uw huis of bedrijfspand wil verduurzamen, natuurlijke dakbedekking is een prachtige stap in de goede richting. Het is goed voor de biodiversiteit, bespaart energie en beschermt uw dak op natuurlijke wijze.
Er zijn verschillende manieren om een dak om te toveren tot een groen dak. Denk bijvoorbeeld aan sedumdaken, grasdaken, kruidenrijke daken en mosdaken. Welke optie past het beste bij uw situatie? Dat leggen we uit in deze gids. Onze aanrader is een sedumdak.
Iedere vorm van natuurlijke dakbedekking heeft z'n eigen eigenschappen en voordelen. Populaire vormen van groendaken in Nederland zijn het sedumdak, het grasdak, het kruidenrijke dak en het mosdak. Daarom behandelen we deze vormen van groene daken.
Een sedumdak bestaat uit sterke, onderhoudsarme vetplanten die tegen een stootje kunnen. Ze groeien op vrijwel elke ondergrond en zijn geschikt voor zowel platte daken als licht hellende daken. Een sedumdak zorgt voor een levendig ecosysteem en u hoeft het alleen bij extreme droogte te bewateren.
Wij kiezen altijd voor een biodivers sedumdak met substraat. Dit zorgt voor een ecologisch rijk dak dat vlinders, bijen en vogels aantrekt. Het zorgt voor natuurlijke verkoeling, slaat CO₂ op, dempt geluiden, heeft een hoog waterbergend vermogen en verlengt de levensduur van het dak.
Een grasdak is niet anders dan een grasmat op uw dak. Het zorgt voor een egale en natuurlijke look, maar heeft minder voordelen voor de biodiversiteit dan een sedumdak. Daarnaast vergt het meer onderhoud. Denk aan maaien en water geven bij droogte.
Een kruidenrijk dak bestaat uit een combinatie van kruiden en bloemen. Het is ideaal om bijen, vlinders en andere insecten aan te trekken. Een nadeel is dat een kruidenrijk dak vaak een dikkere substraatlaag nodig heeft. Dit vraagt om een stevigere constructie dan bijvoorbeeld een sedumdak. Niet alle daken zijn hier geschikt voor.
Voor wie echt iets simpels zoekt, is een mosdak een goede keuze. Het is licht van gewicht en groeit goed op schaduwrijke plekken. Het nadeel? Een mosdak is minder veelzijdig en aantrekkelijk dan een groen dak met bijvoorbeeld sedum. Het doet dus veel minder voor de biodiversiteit.
Bent u benieuwd wat het beste is voor uw dak? Krijg gratis advies van een van onze experts.
Persoonlijk en betrokken advies
Kwaliteit en duurzaamheid staan voorop
Wij nemen alles uit handen
Een sedumdak van Solar Sedum is zo geïnstalleerd. Vaak is het binnen een dag al klaar. We leveren het substraat en de planten, we takelen alles met een kraan op het dak, we verdelen het substraat gelijkmatig en plaatsen daarna de sedumplantjes zorgvuldig met de hand.
Wij kiezen bewust voor een grondige substraatlaag. Een sedumdak aanleggen met sedum cassettes of sedum matten raden we af. Hierbij is de kans groter dat het niet goed aanslaat. Daarnaast heeft u hierbij beperkte keuze uit plantensoorten en is het waterbergend vermogen lang niet zo groot.
In tegenstelling tot traditionele materialen zoals bitumen of dakleer, gaat een sedum dakbedekking veel langer mee. De planten beschermen de onderliggende lagen tegen schadelijke invloeden van buitenaf, zoals zonlicht en hevige regen. Hierdoor heeft het dak een langere levensduur.
Een ander groot voordeel van sedumdaken is het vermogen om regenwater op te nemen. Dit vermindert de druk op het riool en helpt wateroverlast te voorkomen. We plaatsen altijd een drainagelaag, waardoor overtollig water netjes via de regenpijp naar beneden stroomt. Daarnaast controleren we of uw dakbedekking wortelwerend is.
Met een sedum dak brengt u de natuur dichterbij. Vlinders, bijen en andere nuttige insecten komen af op de verschillende soorten planten en bloemen die op uw dak groeien. Daarnaast zijn sedumdaken aantrekkelijk voor vogels, die er een rustplaats of voedselbron vinden. Een sedumdak draagt niet alleen bij aan de biodiversiteit, maar verbetert ook de luchtkwaliteit en draagt bij aan het vasthouden van regenwater, wat overbelasting van het riool voorkomt.
Een sedum dak werkt als een natuurlijke isolatielaag. Het houdt uw huis koeler in de zomer en zorgt voor goede isolatie in de winter. Hierdoor bespaart u flink op uw energiekosten. Normaal gesproken verdient een sedumdak zich in 25 jaar 2 tot 3 keer terug. Een groot gedeelte van de mensen kiezen ook om deze reden voor een groen dak.
Door water vast te houden bij hevige regenval en het geleidelijk af te geven, helpt een groendak om extreme weersomstandigheden beter op te vangen. Het biedt ook bescherming tegen droogte, wat steeds vaker voorkomt.
Een eigen sedumdak is de manier om uw dak te vergroenen en tegelijkertijd te profiteren van de vele voordelen die het biedt. Het is duurzaam, onderhoudsvriendelijk, heeft esthetische waarde en draagt bij aan een betere biodiversiteit op uw schuine of platte dak.
Met subsidies en een relatief eenvoudige aanleg is de stap naar het groene dak makkelijker dan u denkt. Benieuwd naar de mogelijkheden? Bij Solar Sedum ontvangt u vrijblijvend advies op maat. Neem vandaag nog contact met ons op!
Het verlengt de levensduur van uw dak, verbetert isolatie, buffert regenwater en bevordert biodiversiteit.
Sedumdaken zijn onderhoudsarm en veelzijdig; grasdaken vereisen meer onderhoud en een sterkere draagstructuur.
Veel gemeenten bieden subsidies van €25 tot €50 per m² voor groene daken.