Terug naar overzicht
25/7/2024

Deze blog is onderdeel van een groter artikel waarin alles over sedumdaken wordt besproken.

Een plat dak koel houden? Plaats een sedum dak!

In de zomer kan de temperatuur in Nederland in rap tempo oplopen. Temperaturen van hoger dan 30 graden zijn geen uitzondering en dat kan het woongenot flink aantasten. Vooral als u een plat dak op uw woning heeft, kan de binnentemperatuur onaangenaam hoog worden. Als u wilt dat het huis koel blijft, ook in de zomermaanden, is het plaatsen van een sedum dak een slimme oplossing. In dit artikel vertellen we u graag hoe een sedumdak een uitkomst kan zijn op een plat dak.

Waarom wordt een woning met een plat dak snel warm?

In Nederland is een plat dak niet ongebruikelijk. Vooral aanbouw heeft vaak een plat dak, maar ook bij moderne nieuwbouwwoningen wordt vaak voor een plat dak gekozen. Een plat dak heeft zo zijn voordelen, zoals het creëren van meer ruimte in huis en een strak uiterlijk. Helaas heeft een plat dak ook nadelen, vooral als het aankomt op warmteregulatie.

De dakcoating van een plat dak bestaat vaak uit zwart dakleer, ook wel bitumen genoemd. Dit is efficiënt en maakt aanbrengen van de dakbedekking eenvoudig. Maar een zwart dak is ook erg absorberend en omdat de zon recht op het dak schijnt, vooral in de zomermaanden, kan er flink wat warmte worden geabsorbeerd. De warmte wordt vervolgens doorgegeven aan de ruimte onder het dak en hierdoor loopt de temperatuur in huis flink op.

Tips om uw woning koel te houden op warme dagen

Er zijn tal van manieren om uw huis koel te houden. Wij helpen u graag een handje bij het aangenaam houden van de temperatuur in huis met een aantal tips.

Houd overdag de ramen gesloten om het huis koel te houden. Het is verleidelijk om in de zomer de ramen open te houden om koele lucht door te laten stromen. Maar over het algemeen krijgt u op deze manier alleen maar meer warme lucht in huis. Houdt ramen en deuren overdag dus liever dicht en zet 's avonds en 's nachts de ramen open voor ventilatie en verkoeling.

Naast dichte ramen is ook het gebruik van goede zonwering een aanwinst. Verduisterende gordijnen, een zonnescherm en raamfolie kunnen allemaal bijdragen aan het buitenhouden van direct zonlicht en dragen bij aan een fijnere binnentemperatuur. Houd dus zeker uw gordijnen dicht op warme dagen en creëer zoveel mogelijk schaduw met zonwering buitenshuis.

Goede isolatie is ook belangrijk voor een aangenaam leefklimaat in huis. Dit geldt niet alleen voor het dak, maar ook voor de muren en de vloeren in huis. Degelijke isolatie houdt het huis koel in de zomer en comfortabel in de koudere maanden van het jaar.

Een witte dakcoating aanbrengen op het dak kan aanzienlijk veel verschil maken in de zomer. Witte dakbedekking is namelijk beter voor de lokale temperatuur en neemt minder warmte op. U kunt ook een plat dak koel houden door het regelmatig te besproeien met water. Dit zorgt ervoor dat de dakcoating afkoelt en zo houdt u ook effectief uw huis koel.

Sedumdaken: de beste manier om uw dak te koelen

Deze tips zullen al een verschil maken bij het huis koelen op zomerse dagen. Toch is er een heel effectieve manier om uw platte dak nog beter te koelen. U kunt namelijk een sedum dak aanbrengen op het platte dak, eventueel in combinatie met zonnepanelen. Een groen dak van Solar Sedum biedt een natuurlijke verkoeling en draagt bij aan een aangenamer binnenklimaat in de zomer. Het kan de binnentemperatuur tot wel 5 graden verlagen tijdens de warme zomermaanden.

Is uw dak klaar voor een transformatie?

Bent u benieuwd wat het beste is voor uw dak? Krijg gratis advies van een van onze experts.

Persoonlijk en betrokken advies

Kwaliteit en duurzaamheid staan voorop

Wij nemen alles uit handen

Praat met een van onze experts

Wat is een sedum dak?

Een sedum dak, ook wel een groen dak genoemd, is een dakbedekking die bestaat uit verschillende lagen met daarop beplanting, zoals vetplanten, mossen en ander groen. Deze laag vegetatie, en met name de dikte van het substraat, zorgt voor isolatie en verkoeling van uw woning. Het werkt als een natuurlijke airco doordat de plantjes water verdampen en zo warmte afvoeren. Maar een groen dak heeft ook een verkoelend effect omdat er minder warmte door het dak de woning in kan komen. Hierdoor blijft het huis koel, zelfs op warme dagen met veel zon.

Hoe een sedumdak het dak koel kan houden

Een sedumdak kan helpen om een dak koel te houden door gebruik te maken van zijn hoge waterbergingscapaciteit. Dit werkt als volgt:

  1. Waterberging: Een sedumdak heeft een grote capaciteit om water vast te houden. Ons groen dak kan ongeveer 50 liter water per vierkante meter vasthouden (afhankelijk van de dikte van het substraat), wat aanzienlijk meer is dan een traditionele sedummat, die slechts 12 liter per vierkante meter kan vasthouden.
  2. Rol van substraat: Het substraat in een sedumdak speelt een cruciale rol in het koel houden van het dak. Dit substraat, vaak gemaakt van gerecycled materiaal, heeft uitstekende waterbergende eigenschappen. Het zorgt ervoor dat water wordt vastgehouden en geleidelijk wordt vrijgegeven voor verdamping. Daarnaast biedt het substraat een goede isolatie, waardoor het de warmteoverdracht naar het gebouw vermindert. Hierdoor blijft het gebouw koeler in de zomer en wordt de behoefte aan airconditioning verminderd.
  3. Verdamping: Het water dat door het sedumdak wordt vastgehouden, verdampt na verloop van tijd. Deze verdamping speelt een belangrijke rol in het koelen van het dak. Wanneer water verdampt, onttrekt het warmte aan de omgeving. Dit proces, bekend als evaporatieve koeling, verlaagt de temperatuur van zowel de lucht als het dakoppervlak.
  4. Koeling van de omgeving: Door warmte aan de omgeving te onttrekken, helpt het sedumdak de temperatuur rond het dak te verlagen. Dit zorgt ervoor dat de lucht boven het dak en het dak zelf koeler blijven dan bij een conventioneel dak.
  5. Voordelen van sedumdaken: De verhoogde waterbergingscapaciteit van een sedumdak betekent dat er meer water beschikbaar is voor verdamping, wat leidt tot een effectievere koeling. Dit maakt sedumdaken bijzonder nuttig in stedelijke gebieden, waar hitte-eilandeffecten vaak een probleem zijn. Het helpt ook om de energiebehoefte voor airconditioning te verminderen, wat bijdraagt aan een duurzamere en energie-efficiëntere gebouwomgeving.

Andere voordelen van een sedum dak

Natuurlijk is het fantastisch dat een sedum dak het huis op natuurlijke wijze kan isoleren en een verkoelend effect heeft. Maar een groen dak heeft nog meer voordelen. Zo kan een groene omgeving op en rond het huis bijdragen aan een beter leefklimaat in de wijk. De temperatuur wordt aangenamer in de straat, de afwatering verbetert en meer planten is goed voor de biodiversiteit.

Een sedumdak draagt ook bij aan een langere levensduur van het dak. Terwijl een traditioneel bitumen dak doorgaans 15 tot 30 jaar meegaat, kan een sedumdak deze levensduur verdubbelen. Dit komt doordat het dak beter beschermd is tegen diverse weersomstandigheden en minder vatbaar is voor de gevolgen van uv-straling. Hierdoor hoeven reparaties en vervangingen minder frequent plaats te vinden, wat uiteindelijk kostenbesparend is en de duurzaamheid van het gebouw vergroot.

De voordelen van een sedumdak van Solar Sedum

Afhankelijk van de draagkracht van het dak en het beschikbare budget is er veel keuze in beplanting voor goede isolatie, biodiversiteit en een langere levensduur van het dak.

Bij Solar Sedum hebben wij alle ervaring en expertise in huis om u te voorzien van gepersonaliseerd advies over uw daken. Wij vertellen u graag hoe u het meeste uit uw dak haalt en uw woning effectief kunt verduurzamen. Bovendien werken wij met producten van uitstekende kwaliteit, waardoor u het best mogelijke resultaat krijgt.

Wij hebben een passie voor duurzaamheid en dat ziet u terug in elk aspect van Solar Sedum. Wij dragen graag bij aan een betere wereld en wij helpen u graag dat ook te doen. Daarom zij wij enorm betrokken bij onze klanten en onze projecten. Wij zijn pas tevreden als u tevreden bent met uw dak.

Veel gestelde vragen

Hoe helpt een sedumdak om mijn woning koel te houden?
Waarom wordt een woning met een plat dak snel warm?
Hoe draagt het substraat van een sedumdak bij aan de koeling?
Inhoudsopgave

Lees meer in onze blogs

Sluiten