Deze blog is onderdeel van een groter artikel waarin alles over sedumdak wordt besproken.
U ziet ze de laatste jaren steeds meer in de stad verschijnen: groendaken. Deze mooie daken sieren kantoren, huizen, scholen en winkels en steeds meer mensen zien de voordelen in van een tuin op het dak. Sedumdaken zijn meer dan alleen een trend: ze bieden veel praktische voordelen en zijn bovendien makkelijk te onderhouden.
Als u geïnteresseerd bent in een groendak is het begrijpelijk dat u enkele vragen heeft voor u over wilt gaan tot de installatie van dit mooie dak. Eén van de meestgestelde vragen is het gewicht van een sedumdak. In dit artikel gaan we hier daarom dieper op in.
Een sedumdak, ook wel een groen dak of een vegetatiedak genoemd, is een dak met levende begroeiing. Dit kan op allerlei manieren worden vormgegeven. Zo kan een groen dak bestaan uit kruiden, vetplanten, grassen en mossen, maar ook uit andere gewassen. U kunt ze zien op een plat dak en op een schuin dak, maar dat vergt wat meer ingeniositeit.
Sedumdaken worden steeds populairder, zowel in Nederland als daarbuiten. En dat is logisch, want groene daken hebben heel veel voordelen, vooral in de stad. Een groen dak is namelijk duurzaam, voordelig en onderhoudsarm. En daarnaast is het goed voor de afwatering, de lokale biodiversiteit én zelfs de temperatuur in en rond uw huis. Erg toekomstbestendig dus!
Een sedumdak kan ook de energiekosten in huis flink verlagen. Het vormt een extra isolatielaag, waardoor het in de winter warmte vasthoudt en in de zomer juist voor verkoeling zorgt. Dit kan een verschil maken van wel 2 graden in de warmere maanden van het jaar. Dit kan leiden tot flinke besparingen op de energierekening. En het is een duurzame en kostenefficiënte oplossing voor betere isolatie van uw woning.
Een groen dak is erg interessant voor veel mensen, maar roept ook wat vragen op. Zo zijn mensen vaak benieuwd naar het gewicht is van een sedumdak. Het wordt tenslotte geplaatst op de bestaande dakconstructie van platte daken of hellende daken. Is het dak sterk genoeg voor dakbedekking van sedum? Het gewicht van een groendak is van diverse factoren afhankelijk en deze zullen we stuk voor stuk bespreken.
Het substraat is de grondlaag waarin de sedumplanten wortelen. Het type en de dikte van de substraatlaag spelen een belangrijke rol in het totaalgewicht van het dak. Door de installatie van verschillende lagen onder het sedum, zoals dakbedekking, een drainagelaag, het substraat en de beplanting zelf neemt het gewicht uiteraard toe. Een sedumdak is een extensief groendak, wat betekent dat de substraatlaag een dikte heeft van 5 tot 15 centimeter. Intensieve groendaken hebben vaak een zwaardere substraatlaag.
Sedumplanten en hun substraat kunnen water vasthouden. Dit is goed voor de afwatering op het dak, maar dit verhoogt ook het gewicht van het groen dak aanzienlijk. Dit noemen we het verzadigd gewicht van het groen dak.
Het groen dak kan snel in gewicht oplopen als het regenwater opneemt. Het is daarom belangrijk rekening te houden met het verzadigde gewicht na de hoeveelheid vocht die het dak heeft geabsorbeerd.
Niet alleen het substraat en het regenwater voegen gewicht toe aan het groen dak, maar ook de beplanting. U kunt een sedumdak zo groen en weelderig maken als u zelf wilt, maar welke planten u kunt plaatsen is wel afhankelijk van de constructie van het dak. Is het dak sterk genoeg met voldoende draagkracht, dan is er de meeste keuze qua beplanting.
Bent u benieuwd wat het beste is voor uw dak? Krijg gratis advies van een van onze experts.
Persoonlijk en betrokken advies
Kwaliteit en duurzaamheid staan voorop
Wij nemen alles uit handen
Het gewicht van een sedumdak kan dus flink verschillen en is afhankelijk van de grootte van het groen dak, de regenval, de verschillende lagen, het frame en natuurlijk het sedum. We kunnen wel een indicatie geven van wat het gemiddelde totale gewicht is van een groen dak. Onze sedumdaken kunnen al snel 150 kg per vierkante meter wegen. Als dit te veel is voor uw dak, kunnen wij ook een lichtgewicht sedumdak plaatsen. Ons lichtgewicht groendak weegt ongeveer 60kg per vierkante meter in gewicht. Een lichtgewicht sedumdak is ideaal voor daken met beperkte draagkracht.
Of een dak geschikt is voor een sedum dakconstructie is afhankelijk van veel verschillende factoren. Het heeft te maken met draagkracht, dakhelling, waterdichtheid, stevigheid van het dak en natuurlijk de eigen voorkeuren en de beschikbare ruimte op het dak. Op de meeste daken is een vorm van een groen dak zeker mogelijk, met of zonder een aangepaste dakconstructie.
Bent u geïnteresseerd in een sedumdak en wilt u weten of uw dak geschikt is voor deze oplossing? Neem dan zeker contact op met Solar Sedum. Onze experts weten alles over duurzame oplossingen voor uw dak en staan u graag te woord. Ons advies is bovendien gratis en vrijblijvend.
Een afspraak voor een vrijblijvend en gepersonaliseerd advies is snel gemaakt via onze website. Na het invullen van uw gegevens nemen wij contact met u op. Is uw dak klaar voor een duurzame transformatie?
Het gewicht van ons sedumdak ligt gemiddeld rond de 150 kg per vierkante meter. Voor daken met beperkte draagkracht bieden wij lichtgewicht sedumdaken van ongeveer 60 kg per vierkante meter.
Het gewicht wordt bepaald door het type en de dikte van het substraat, de waterabsorptiecapaciteit van het sedum, en de gekozen beplanting. Een dikkere substraatlaag en meer wateropname verhogen het gewicht.
De beplanting en het substraat kunnen veel water vasthouden, vooral na regenval. Dit verzadigde gewicht kan het dak aanzienlijk zwaarder maken. Het is belangrijk om hiermee rekening te houden bij de installatie.