Terug naar overzicht
12/9/2024

Een duurzame woning met volop groen? Ga voor een natuurdak

In deze tijd zijn steeds meer huiseigenaren geïnteresseerd in het verduurzamen van hun woning. Duurzaamheidsmaatregelen zijn namelijk niet alleen toekomstbestendig, maar kunnen ook een flinke besparing opleveren op de energierekening. Eén van de duurzame mogelijkheden die steeds populairder wordt, is het aanleggen van een natuurdak. Maar wat houdt dit eigenlijk in? Wat zijn de voordelen van zo'n natuurdak? En hoe kunt u dit realiseren op uw woning? Wij vertellen het u graag.

Wat is een natuurdak?

Een natuurdak, ook wel een groen dak of sedumdak genoemd, is een dak bedekt met mos, sedum en vaste planten. Het is weer eens iets anders dan de materialen die normaliter worden gebruikt als dakbedekking.

Soorten natuurdaken

Er zijn verschillende vormen van sedumdaken. Deze verschillen qua grootte, begroeiing en functie. Doorgaans wordt er onderscheid gemaakt tussen een intensief natuurdak en een extensief natuurdak.

Een intensief natuurdak is een dak met een zwaardere dakconstructie en een dikkere substraatlaag vanaf 15 cm, waarop verschillende plantensoorten kunnen groeien. Het kan niet op alle bestaande daken geplaatst worden, maar wanneer het wel mogelijk is, is het een prachtig gezicht. Op een intensief dak kunnen grassen, mossen, struiken, vaste planten en zelfs bomen met elkaar worden gecombineerd. Dit type dak heeft meer onderhoud nodig, maar is een paradijs voor bijen, vlinders en vogels.

Een extensief natuurdak heeft daarentegen geen dikkere substraatlaag nodig. Een dunne laag van 4 tot maximaal 17 cm is voldoende. Hierdoor is dit type sedumdak lichter en dus veel toepasbaarder op bestaande daken. Ook op dit type dak is er volop keuze qua planten. Mossen, sedum, gras en kleinere vaste planten zijn allemaal mogelijk. Een extensief natuurdak heeft minder onderhoud nodig en is daarom ideaal voor huiseigenaren.

Voordelen van natuurdaken

Groendaken zijn niet alleen mooi om te zien, maar zijn ook ontzettend nuttig. Ze vangen namelijk regenwater op en voorkomen wateroverlast bij hevige regenval. En tijdens een langdurige droogte houdt het water vast voor de planten.

Daarnaast heeft een natuurdak ook isolerende eigenschappen. Het houdt warmte vast in de winter en zorgt voor verkoeling in de zomer. Hierdoor bespaart iemand met een sedumdak op airco- en verwarmingskosten.

Maar een natuurdak is niet alleen financieel en praktisch gezien handig. Het is ook een enorme aanwinst voor de lokale natuur, net als een gewone tuin. Groendaken hebben een diverse beplanting en deze mossen, grassen, kruiden, vetplanten, bloemen en struiken vormen het natuurlijke leefgebied van allerlei dieren en insecten, zoals vogels, vlinders en bijen. Met de aanleg van een groen dak draagt u dus direct bij aan de biodiversiteit in uw buurt.

En wist u dat groen in de woonomgeving enorm kan bijdragen aan een beter leefklimaat? Tijdens warme zomers kunnen groene daken de omgeving tot wel enkele graden afkoelen. Zo zit u altijd prettig in huis of in de tuin.

Het aanleggen van een natuurdak met Solar Sedum

Een groen dak is niet iets wat u eenvoudig zelf kunt aanleggen. En dat hoeft ook niet: Solar Sedum heeft alle ervaring en expertise in huis om dit voor u te realiseren. Maar hoe gaat dat eigenlijk in zijn werk, het aanleggen van een natuurdak?

Is uw dak klaar voor een transformatie?

Bent u benieuwd wat het beste is voor uw dak? Krijg gratis advies van een van onze experts.

Persoonlijk en betrokken advies

Kwaliteit en duurzaamheid staan voorop

Wij nemen alles uit handen

Praat met een van onze experts

Een natuurdak aanleggen

Voordat een natuurdak kan worden aangelegd, is het belangrijk dat de dakconstructie goed wordt geëvalueerd. Het is namelijk erg belangrijk dat het dak het substraat en de beplanting die worden geplaatst ook echt kan dragen, ook met alle begroeiing en de absorptie van regenwater.

Vervolgens worden alle lagen van het sedumdak aangelegd, beginnend met de dakbedekking. Bitumen met wortelwerende eigenschappen zijn hiervoor het meest geschikt, omdat het bescherming biedt tegen worteldoorgroei en slijtage door UV-straling en temperatuurwisselingen. Indien de dakbedekking niet wortelwerend is, wordt een extra wortelwerende laag aangebracht om schade door wortels te voorkomen. 

Daarna volgen een beschermmat om scherpe objecten tegen te houden en een drainagelaag die water opvangt en vasthoudt voor de beplanting. Daarbovenop komt een filterlaag die het regenwater zuivert voordat het in de drainagelaag terechtkomt. 

Als zonnepanelen worden geïntegreerd, worden speciale rails aangebracht om de panelen stevig boven het groendak te plaatsen. Tot slot wordt een substraatlaag aangebracht die dient als groeimedium voor de planten, waarbij de dikte afhangt van het type beplanting en de draagkracht van het dak.

Waarom kiezen voor een sedumdak van Solar Sedum?

Natuurlijk kiest u voor een natuurdak vanwege de besparing op energie en de goede isolatie. Maar u heeft ook een groen hart en wilt graag uw steentje bijdragen aan een duurzame leefomgeving. En dat is waarom Solar Sedum voor u de juiste keuze is.

Solar Sedum heeft jarenlange ervaring met het plaatsen van sedumdaken en zonnepanelen en doet dit vanuit duurzame overtuigingen. We werken toe naar een betere wereld en bij elke stap in ons proces houden we hier rekening mee. Zo kiezen wij voor de beste duurzame materialen en plantensoorten die de biodiversiteit stimuleren en die bij- en vlindervriendelijk zijn.

Door te kiezen voor een natuurdak van Solar Sedum bent u verzekerd van een duurzaam dak met de allerbeste service. Wij staan bij elke stap voor u klaar en wij zijn pas tevreden als u dat bent. 

Veel gestelde vragen

Wat is een natuurdak?
Wat zijn de voordelen van een natuurdak?
Welke soorten natuurdaken zijn er?
Inhoudsopgave

Lees meer in onze blogs

Sluiten